Volkssterrenwacht De Jager - Texel
Persberichten
Saturnus en Herculesbolhoop bij Volkssterrenwacht (aug 2017)
Camera's sterrenwacht speuren naar meteoren
Camera's sterrenwacht speuren naar meteoren
In augustus zijn er veel meteoren aan de hemel te zien. De komende weken trekt de aarde door een wolk van stofdeeltjes, achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Het hoogtepunt valt dit jaar op 12 augustus rond 21.00 uur.
Veel van die stofdeeltjes komen in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit staat bekend als een vallende ster of meteoor. De meteoren van de meest
Wim KB en Rob Haas (© Sterrenwacht)
actieve meteorenzwerm van augustus komen (schijnbaar) uit de richting van het sterrenbeeld Perseus en wordt daarom "de Perseïden" genoemd. Sinds kort staan in het observatorium van Volkssterrenwacht 'de Jager' 3 camera's opgesteld waarmee elke nacht volautomatisch gespeurd wordt naar meteoren die de aardse atmosfeer binnendringen. De camera's zijn extreem lichtgevoelig en detecteren zelfs de kleinste meteoorsporen die voor het blote oog niet eens zichtbaar zijn. De camera's op de sterrenwacht maken deel uit van een internationaal project 'CAMS' (Cameras for Allsky Meteor Surveillance). Dit is een project van NASA waarin over de hele wereld waarnemingen aan meteoren gedaan worden (http://cams.seti.org/). Sinds vijf jaar is er een aparte afdeling in de Benelux, waar al 68 camera's opgesteld staan. In 2016 werden hiermee 25.132 meteoren waargenomen. Door vanuit diverse richtingen waar te nemen, kunnen de precieze banen van meteoren worden berekend, wat gebruikt wordt om hun oorsprong vast te stellen en om nieuwe zwermen op te sporen. Met de camera's op Texel is nu ook het luchtruim boven noord Nederland gedekt. De 's nachts waargenomen meteoren zijn dagelijks te bezien op de Google+ site Cams Texel ~ Everyday a new night update ~. Op de foto overhandigt Robert Haas Wim Klein Breteler een document waarin Volkssterrenwacht 'de Jager' aangemerkt wordt als waarnemingspost voor het wereldwijde NASA meteorenonderzoek.
Nachtopname (foto: Sterrenwacht)
Duisternis van de nacht (foto: Pepijn Lijklema)